Hem / Artiklar / Psykologisk trygghet: Nyckeln till effektiva och trygga team på jobbet

Psykologisk trygghet: Nyckeln till effektiva och trygga team på jobbet

Ett team som roddar en båt. Viktigt med ett tryggt team med hög psykologisk trygghet

Vilka strategier använder ni som företag för att främja välmående likaväl som prestation i era team? Psykologisk trygghet är en avgörande faktor för att skapa en hälsosam och produktiv arbetsmiljö, en atmosfär där medarbetare känner sig trygga att uttrycka sina åsikter, ta risker och till och med misslyckas – utan rädsla för negativa konsekvenser.

Faktum är att studier har visat att psykologisk trygghet på jobbet är den största framgångsfaktorn för att skapa trygga team som presterar. I denna artikel utforskar vi vad psykologisk trygghet innebär, varför det är viktigt, och hur arbetsplatser bör arbeta med detta.

Vad är psykologisk trygghet?

Psykologisk trygghet kan beskrivas som en teamkultur där medarbetare känner sig trygga med att uttrycka sig, ställa frågor och våga begå misstag – utan rädsla för att bli dömda. Medarbetare som känner sig trygga på jobbet kan:

  • Ställa frågor: Även de som kan uppfattas som ”dumma”.
  • Erkänna misstag: Utan att riskera bestraffning eller förlöjligande.
  • Framföra nya idéer: Även om de är okonventionella.
  • Ge och ta emot feedback: På ett konstruktivt sätt.
  • Våga vara sig själva: Utan att känna press att anpassa sig.


Det handlar om att skapa en kultur där det är okej att vara sårbar och ta mellanmänskliga risker, och där olikheter värdesätts. För att det ska kunna ske behöver du som ledare och teamet i sin helhet skapa en miljö där alla känner sig trygga och bekräftade som medarbetare i ett team.

Glada teammedlemmar. Psykologisk trygghet ökar engagemanget och motivationen i team.

Googles studie – Förbluffande resultat om psykologisk trygghet

Google gjorde en stor studie på arbetsplatsen 2016 som kallades ”Project Aristotle” där hundratals team utvärderades och analyserades.

Mängder av data samlades in och analyserades under lång tid. Det som till slut konstaterades var att: medarbetarnas bakgrunder, utbildningsnivå och yttre faktorer spelade mindre roll för graden av effektivitet och prestation på arbetsplatsen. Det som spelade roll var den sociala faktorn, och hur de fungerade ihop som grupp.

Studien visade alltså att psykologisk trygghet på jobbet var den enskilt viktigaste faktorn för högpresterande team.

”För att vara fullt närvarande på jobbet och känna oss psykologiskt trygga, måste vi veta att vi kan vara fria nog att dela saker som skrämmer oss, utan rädsla för anklagelser.”

Varför är psykologisk trygghet på jobbet viktigt?

Människans behov av social tillhörighet är en mänsklig drivkraft som är otroligt stark, och är något vi börjar träna på redan som barn i skolan.

Ingen vill framstå som inkompetent och osäker i sitt arbete, varken inför chefen eller kollegor. Alla människor har en grundläggande rädsla för att bli utstött av gruppen.

Tillhörighet är viktig av flera anledningar, och psykologisk trygghet på arbetet har en rad positiva effekter, både för individer samt för organisationen som helhet. Några av de viktigaste fördelarna är:

  • Ökad innovation i teamet: När medarbetare känner sig trygga att dela idéer, även de som är ”utanför boxen”, ökar det innovationskraften.

  • Förbättrad problemlösning: I trygga team vågar man lyfta problem och utmaningar öppet, vilket leder till effektivare lösningar.

  • Högre engagemang och motivation: Medarbetare som känner sig trygga är mer engagerade i sitt arbete och mer motiverade att bidra till gruppen.

  • Minskad stress och utbrändhet: En trygg arbetsmiljö minskar stress och risken för utmattning bland medarbetare.

  • Starkare teamarbete och samarbete: Psykologisk trygghet bygger tillit och respekt mellan teammedlemmar, vilket leder till bättre samarbete.

  • Effektiva team: Trygga team är mer effektiva team då kommunikationen flyter på bättre och alla känner sig bekväma att bidra.

Om inte våra psykologiska behov uppfylls blir vi irriterade, rastlösa, och dåliga lagspelare med lågt engagemang. Därför måste varje företag och organisation arbeta med psykologisk trygghet på arbetsplatsen för att få engagerade medarbetare som presterar på topp.

Kollegor med texten T.E.A.M. Psykologisk trygghet - en färskvara som kräver arbete av ledare & medarbetare.

Hur kan företag skapa psykologisk trygghet i sina team?

Att bygga psykologisk trygghet är en process som kräver tid och engagemang från både ledare och medarbetare. Här är några konkreta tips:

Relationen ledare och medarbetare: Ledare spelar en avgörande roll i att skapa psykologisk trygghet på arbetsplatsen, och du som chef har ett stort ansvar. Ledare bör föregå med gott exempel genom att aktivt bygga upp en relation med sina medarbetare. Lyssna, vara stöttande och bygga tillit.

Uppmuntra kommunikation: Ledare bör aktivt uppmuntra kommunikation genom att inrätta regelbundna forum för dialog, säkerställa att alla medarbetare har tillgång till samma information och involvera de anställda i relevanta beslut.

Hantera misstag konstruktivt: Skapa en miljö där misstag inte ses som något negativt som ska döljas eller bestraffas, utan som en naturlig del av lärande och utveckling. I stället för att fokusera på vem som bär skulden, bör fokus ligga på vad som hände, varför det hände och hur man kan undvika att det händer igen.

Stötta varandra:  Skapa en miljö där alla känner sig välkomna och respekterade, oavsett bakgrund eller åsikter. En miljö som visar att man bryr sig om sina kollegor.

2 kollegor på jobbet som stöttar varandra. En viktig aspekt när ni ska höja den psykologiska tryggheten.

Våga misslyckas på jobbet.
Team-workshop som höjer den psykologiska tryggheten

Att investera i team-workshops är ett värdefullt sätt att öka den psykologiska tryggheten och främja lärande på arbetsplatsen. Workshops som fokuserar på misslyckanden ger medarbetarna möjlighet att utforska hur man kan vända motgångar till utveckling.

  • Lösa komplexa problem. När medarbetare känner sig psykologiskt trygga vågar de dela med sig av sina egna perspektiv utan rädsla för att bli dömda. I en workshop kan man skapa situationer där teamet ställs inför komplexa problem eller utmaningar som kräver just detta samarbete. Genom att uppmuntra öppen dialog, aktivt lyssnande och respektfull kommunikation, bidrar det till kreativa och effektiva lösningar.

  • Skapa en trygg miljö på arbetet. Genom att delta i gemensamma aktiviteter, dela erfarenheter och öva på att kommunicera öppet och ärligt, byggs tillit och sammanhållning inom teamet. Workshopen kan också ge deltagarna en gemensam förståelse för vad psykologisk trygghet innebär och hur man kan bidra till att skapa en sådan miljö.

  • Lära sig verktyg att hantera misslyckanden. En viktig del av psykologisk trygghet är att skapa en kultur där misstag ses som lärotillfällen snarare än något att bestraffas. Workshopen kan ge konkreta verktyg och metoder för att hantera misslyckanden på ett konstruktivt sätt. Det kan handla om att analysera vad som gick fel, dra lärdomar och identifiera hur man kan göra annorlunda i framtiden. Detta minskar rädslan för att misslyckas i det verkliga arbetet.

Castell - ett mänskligt torn. Hur kan företag skapa trygghet på jobbet som leder till högpresterande team.

Sammanfattning: Investera i psykologisk trygghet

Psykologisk trygghet är en strategisk investering som ger en mer produktiv, innovativ och hälsosam arbetsplats.

Genom att skapa en miljö där medarbetare känner sig trygga att vara sig själva och bidra med sina unika perspektiv, kan organisationer frigöra sin fulla potential. Att fokusera på psykologisk trygghet på arbetet är därför en viktig del i att bygga starka och framgångsrika organisationer.

Är du intresserad av att veta mer om psykologisk trygghet på arbetet?

Läs mer om vår Workshop ”Misslyckas som ett proffs”

Enlantern har sitt kontor i Helsingborg men vi håller ofta workshops i andra delar av Skåne och landet…och även internationellt.

Dela denna artikel:


Relaterade artiklar

Kontakta oss!

Hör av dig så tittar vi på hur vi kan hjälpa just ditt team!