Vi lever i en föränderlig värld, vilket innebär att vi behöver lära oss att hantera dessa förändringar, både som individer och som team på en arbetsplats.
Det kan handla om både mindre och större förändringar i arbetsgruppen. Kanske är du involverad i komplexa projekt på jobbet, din chef byts ut, en omorganisation görs och det är många beslut som ska tas – ofta snabbt. Hur ska ni som arbetsteam hantera dessa osäkerheter och förändringar?
VUCA beskriver en värld som är instabil, osäker, komplex och tvetydig, medan BANI belyser hur vi känner och reagerar på en föränderlig värld. Vad betyder det egentligen för dig och ditt team? Hur kan ni använda dessa begrepp som en kompass för att navigera i en värld som ständigt förändras? I denna artikel kommer vi att dyka djupare in i vad övergången från VUCA till BANI innebär, och hur de kan hjälpa dig att bygga mer motståndskraftiga och framgångsrika team.

Vad är VUCA-modellen?
VUCA är ett begrepp som först dök upp vid US Army War College i slutet av 80-talet under kalla kriget, och modellen spreds snabbt bland militärt ledarskap. På 2000-talet började begreppet dyka upp i böcker om affärsstrategi. VUCA beskriver en värld som är:
- Volatile (instabil): Situationen förändras snabbt och oförutsett.
- Uncertain (osäker): Det är svårt att förutspå vad som kommer att hända härnäst.
- Complex (komplext): Många faktorer samverkar och påverkar varandra.
- Ambiguous (tvetydig): Det finns många olika tolkningar och perspektiv på samma sak.
Det handlar om att förstå och hantera en miljö som är full av utmaningar och där saker förändras snabbt. VUCA berättar inte vad som kommer att hända, men de gör det möjligt för oss att förstå parametrarna för vad som kan hända i en volatil värld.
Vad är BANI-modellen?
I och med klimatkris, pandemi, krig, ankomsten av AI samt ökande politisk och finansiell instabilitet, insåg Jamais Cascio – amerikansk antropolog och författare – att världen hade skiftat till en annan nivå av osäkerhet. Därför skapade han BANI-modellen.
BANI är ett nyare begrepp att beskriva dagens värld och står för:
- Brittle (skör): Systemen är mer sårbara och kan kollapsa lätt.
- Anxious (ångestfylld): Det finns en ökad känsla av oro och rädsla.
- Non-linear (icke-linjär): Förändringar sker inte på ett förutsägbart sätt.
- Incomprehensible (obegriplig): Det är svårt att förstå och greppa vad som händer.
James Cascio drog slutsatsen att existerande begrepp som VUCA inte är tillräckliga för en värld i snabb utveckling. Ett nytt koncept behövdes alltså, och detta var BANI.

BANI beskriver hur vi upplever en föränderlig värld
BANI tar alltså VUCA ett steg längre och beskriver en värld som inte bara är osäker och komplex, utan också mer skör, ångestfylld och svårförståelig.
Genom att beskriva egenskaperna hos vår turbulenta värld ger BANI oss insikt i vad det är vi upplever. BANI erbjuder oss inte en lösning på de typer av svårigheter den beskriver, men det hjälper oss att tänka igenom hur vi kan reagera på dem, genom att lyfta fram de färdigheter och beteenden som de kräver, som en verktygslåda för framtiden.
Varför har vi övergått till BANI?
Ökad komplexitet: Världen har blivit ännu mer komplex på grund av faktorer såsom ökad oro, krig, pandemi, AI och klimatförändringar.
Ökad osäkerhet: Det finns fler och större osäkerhetsfaktorer än tidigare, vilket gör det svårare att planera för framtiden.
Ökad sårbarhet: Alla system såsom sociala, ekonomiska och teknologiska system är beroende av varandra, vilket gör dem mer sårbara för störningar.
BANI tar hänsyn till våra känslor och reaktioner
VUCA fokuserar på vad som händer i världen runt omkring oss, medan BANI fokuserar på hur vi upplever och reagerar på den världen. VUCA har en mer objektiv ton, medan BANI är mer subjektivt och tar hänsyn till våra känslor och reaktioner. Man kan säga att BANI betonar de mer långsiktiga och djupare konsekvenserna av en alltmer komplex och osäker värld.

Hantera förändringar i en VUCA / BANI-värld som team
Vi pratar ofta om att skapa effektiva team på arbetsplatsen. Men hur kan ni som företag skapa trygga och effektiva team i en osäker VUCA / BANI-värld? Förändringar kan vara jobbiga när du är mitt i det, men de kan också få dig att växa!
De företag som kommer att överleva och blomstra i denna VUCA/BANI-framtid är de som förstår och jobbar med dessa frågeställningar.
Organisationer och företag som arbetar mot ett människocentrerat förhållningssätt som prioriterar empati, lyssnarförmåga, intuition och tillit är de som håller bäst över tid.
”Verktyg som många inom affärsvärlden har sett som fluffiga och mjuka är nu helt avgörande för att vi ska klara av den föränderliga värld vi lever i”
Team-workshop – Upplevelsebaserat lärande
Ett effektivt och utbildande sätt att lära sig att hantera en föränderlig värld på arbetsplatsen är genom upplevelsebaserat lärande via team-workshops där ni som team bl.a lär er att:
- Kommunicera under stress
- Improvisera och hantera olika oväntade situationer som kan uppstå på arbetet
- Våga experimentera
- Höja den psykologiska tryggheten
- Hitta ett lugn i kaoset
- Bygga en empatisk teamkultur
- Ta bra och snabba beslut
Genom upplevelsebaserat lärande bygger ni grunden för trygga och effektiva team som klarar vår föränderliga VUCA / BANI-värld.

3 fördelar – Vikten av att företag och organisationer lär sig hantera förändringar
Både VUCA och BANI understryker vikten av att vara anpassningsbar, flexibel och motståndskraftig. I en värld som är både skör och komplex behöver vi utveckla nya sätt att tänka, leda och samarbeta. Vilka är då fördelarna med att utbilda sitt team att hantera förändringar?
1. Ledarskap och kultur
- Utvecklar anpassningsförmåga: Ledare som uppmuntrar och stödjar sina medarbetare i att vara flexibla och öppna för förändringar utvecklar en god anpassningsförmåga.
- Våga misslyckas: Genom att skapa en miljö där det är okej att misslyckas och lära sig av sina misstag kan organisationer bli mer innovativa.
- Förbättra kommunikationen: Tydlig och öppen kommunikation är avgörande för att hantera osäkerhet och komplexitet.
2. Innovation och förändring
- Stärka innovationsförmågan: Genom att skapa en kultur som värdesätter nya idéer och experiment kan organisationer utveckla nya produkter och tjänster.
3. Medarbetarutveckling
- Utveckla kompetenser: Genom att investera i medarbetarnas utveckling kan organisationer säkerställa att de har de färdigheter som krävs för att möta framtidens utmaningar.
- Bygga motståndskraft: Genom att stärka medarbetarnas psykiska och emotionella välmående kan organisationer öka deras motståndskraft mot stress och förändringar.
Vill du veta mer om VUCA / BANI och hur ni kan bli ett tryggare och starkare team på arbetsplatsen?
Läs mer om vår Workshop ”Säkra färdigheter i en osäker värld”
Enlantern har sitt kontor i Helsingborg men vi håller ofta workshops i andra delar av Skåne och landet…och även internationellt.